Søg
Close this search box.

Bästa vibrationsplattan: Påstås WeightWorlds träningsmaskin leva upp till hypen? Läs vår recension av vibrationsplattan för att ta reda på det

Vibrationsplatta bast i test

Vibrationsplatta bäst i test: Vad gör en vibrationsplatta?

WeightWorlds vibrationsplatta nämns ofta som en av de bästa “produkterna för hemmaträning”. En av anledningarna är att vibrationsplattan är mycket mångsidig, och man kan minska sin dagliga träning till 15 minuter och förbättra sin balans och blodcirkulation. Därmed är maskinen perfekt för att träna nästan hela kroppen på bara 15 minuter. Vilket många liknande produkter för hemmaträning inte kan erbjuda.

1

Vibrationsplatta bast i test

WeightWorlds vibrationsplatta

Om WeightWorlds vibrationsplatta

WeightWorlds vibrationsplatta använder, som namnet antyder, vibrationer för att stimulera dina muskler och är den perfekta utrustningen för hemmaträning. Träningsmaskinen skickar vibrationer till musklerna, och dessa vibrationer får musklerna att arbeta, vilket får dem att dra ihop sig vid varje vibration.

Vibrationerna hjälper med andra ord att stimulera musklerna mer effektivt och på ett annat sätt än vid vanlig träning utan en vibrationsplatta.

Maskinens vibrationer kan öka effekten av dina vanliga träningsövningar när du utför dem på en vibrationsplatta och kan därmed ha en positiv effekt på allt från din balansförmåga, fettförbränning, blodcirkulation, viktminskning, muskelvärk efter träning och flexibilitet.

1

WeightWorlds vibrationsplatta

Vibrationsplatta recension

WeightWorlds vibrationsplatta test och recension – Vibrationsplatta Bäst i test

Även om det är härligt att gå eller cykla en lång runda för att få upp pulsen, är inte det danska vädret direkt känt för att vara inbjudande. Det regnar, snöar, blåser och är kyligt, vilket får många att välja att stanna hemma och skippa den dagliga motionen.

Därför har hemmaträning blivit otroligt populärt, eftersom man på så sätt kan träna hemma i vardagsrummet utan att vara beroende av det ostadiga danska vädret.

Med den ökande populariteten av hemmaträning i åtanke har vi valt att granska och testa WeightWorlds vibrationsplatta, som är en mycket mångsidig utrustning för hemmaträning med många olika funktioner.

Vi har testat maskinen i ett par månader, och även om WeightWorld erbjuder 100% nöjdhetsgaranti på sin träningsmaskin för hemmaträning, har vi inte tänkt på nöjdhetsgarantin en sekund, eftersom den definitivt fungerar enligt intentionen och har gett tydliga resultat.

WeightWorlds vibrationsplatta ger dig allt du behöver för att få ut det mesta av din vibrations träning, och du kan förvänta dig följande när du börjar använda träningsmaskinen:

 • En träningsmaskin med 99 intensitetsnivåer
 • En praktisk display som visar kaloriförbränning och mycket annat
 • Fjärrkontroll för att styra maskinen
 • 5 förinställda träningsprogram
 • Inbyggd bluetooth-högtalare så att du kan spela din egen musik
 • 5 motståndsband och elastik med handtag
 • Halkfria gummifötter
 • Mått: 56 cm x 34 cm x 13,5 cm
 • Max användarvikt: 120 kg
 • Mångsidig maskin för hemmaträning

I vår recension av den bästa vibrationsplattan gjorde vi verkligen allt för att sätta maskinen på prov för att se om den verkligen lever upp till allt som WeightWorld garanterar på sin hemsida. Vi testade maskinen i ett par månader, och kan bara säga att vi är positivt överraskade.

WeightWorlds vibrationsplatta visade sig vara mycket mångsidig utrustning för hemmaträning, och du behöver faktiskt inte mycket annat än det som medföljer maskinen. Du kan träna allt från kondition, blodcirkulation, balans, muskler, benvikt och mycket mer.

Det betyder med andra ord att med en enda träningsmaskin hemma kan du träna nästan alla muskelgrupper, och du behöver därför inte andra stora maskiner som tar upp plats i hemmet.

Vi märkte en tydlig förbättring både i muskelstyrka, energinivå och balans, och upplevde också en klar förbättring av ledvärk och blodcirkulation. 

Fördelar

Det säger köparna

WeightWorlds vibrationsplatta

Vad är en vibrationsplatta?

En vibrationsplatta är en träningsmaskin som vibrerar och använder vibrationer för att stimulera dina muskler.

När maskinen skickar vibrationer till musklerna, det kan vara till magen, benen eller armarna, skickar den en signal till musklerna att arbeta. Denna signal får musklerna att dra ihop sig.

Därför har vibrationerna effekten att stimulera musklerna mer effektivt och på ett helt annat sätt än om du tränar på vanligt vis.

En vibrationsplatta är den perfekta utrustningen för hemmaträning och är lämplig för att utföra allt från squats, magövningar och andra vanliga träningsövningar, då vibrationerna optimerar effekten av dessa.

Men den kan också användas genom att bara stå på den. På så sätt kan du förbränna kalorier och träna genom att bara stå på själva maskinen. Det är ganska genialt, eftersom det är ett enkelt och praktiskt sätt att träna utan att behöva ta på sig löparskorna eller cykla iväg.

Hur fungerar en vibrationsplatta?

Det har gjorts en del forskning kring de många fördelarna med vibrations träning och hur hälsosamt det är att regelbundet använda en vibrationsplatta.

När du använder en vibrationsplatta stimuleras hela 98% av alla muskelfibrer i din kropp, eftersom de många vibrationerna “tvingar” kroppens muskler att dra ihop sig. Och det är just muskelkontraktionerna som är hela hemligheten bakom varför vibrations träning fungerar. Forskning har nämligen funnit att vibrations träning är lämpligt för:

 • Dålig blodcirkulation och kalla fötter: Vibrationerna hjälper till att förbättra blodcirkulationen utan att belasta hjärtat. Vilket är perfekt om man lider av dålig blodcirkulation, rastlösa ben eller kalla fötter.
 • Ökad benstyrka: De riktade vibrationerna bidrar till att stärka benvävnaden och aktivera kroppens celler. Därför kan regelbunden vibrations träning bidra till att stärka dina ben.
 • Lindring av knä- och ledsmärta: Vibrations träning är den perfekta träningsformen om du lider av smärta i knän och leder. Det är nämligen mycket skonsamt att använda maskinen, och du kan därför träna mer intensivt än om du tränar på ett gym. Flera vetenskapliga studier visar också att de vibrationer som kroppen utsätts för när man använder en vibrationsplatta fungerar som avledning för smärtsignalerna i ditt nervsystem. Därför kan vibrations träning potentiellt bidra till att lindra både knä- och ledsmärta.
 • Viktminskning: Vid vibrations träning använder man kroppen mer intensivt och effektivt. Det förkortar inte bara tränings tiden, det kan också hjälpa till att öka din fettförbränning och ämnesomsättning och därmed ge din viktminskning en skjuts åt rätt håll.
 • Förbättra balansförmågan: Vibrationerna som maskinen sänder ut stimulerar din kärnmuskulatur (främst mage och rygg). Det stärker din posturala kontroll och bidrar därmed till att förbättra din balansförmåga.
 • Förebygga skador: Genom regelbunden vibrations träning stärks musklerna och din smidighet, flexibilitet och balansförmåga förbättras. Dessutom hjälper det också till att stabilisera dina ligament. Det är en ganska genial kombination, eftersom det kan minska risken för skador.
 • Stresshormoner: Flera lovande studier har visat att vibrations terapi bidrar till att minska produktionen av stresshormonet kortisol. Kortisol hämmar immunförsvaret och ökar risken för infektionssjukdomar. Dessutom har hormonet en effekt på ditt blodtryck eftersom det får hjärtat att pumpa blodet snabbare runt i kroppen, vilket ökar risken för högt blodtryck.
 • Snabb återhämtning: Vibrations träning hjälper till att lossa upp musklerna och bidrar därmed till snabbare återhämtning efter en lång träningspass.

Kan en vibrationsplatta göra något annat än att vibrera?

Nej, egentligen inte, men det är faktiskt mer än tillräckligt! Vibrations träning är faktiskt en ganska genial träningsform som utvecklades av forskare för att lösa ett mycket enkelt (men allvarligt) problem: Att astronauter i rymden förlorar 1-2% av benmassan för varje månad de är i rymden.

Detta ledde till att NASA installerade den första vibrationsmaskinen på sina rymdfarkoster på 1970-talet, och gör det fortfarande idag. Och det är inte utan anledning. Regelbunden användning av en vibrationsplatta har faktiskt en positiv effekt på din benhälsa. Dessutom visar flera vetenskapliga studier att regelbunden vibrations träning kan bygga upp muskelvävnad, bibehålla leder, blodcirkulation och lindra ledvärk och nervtillstånd.

Dessutom har flera studier om vibrations träning visat att regelbunden användning av en vibrationsplatta kan förbättra balansförmåga, blodcirkulation samt förbättra flexibilitet och stelhet.

Så även om en vibrationsplatta “bara” vibrerar, hjälper de många vibrationerna faktiskt att optimera din träning avsevärt och kan därmed lyfta din hemmaträning till en helt ny nivå.

Vilka träningsövningar kan utföras på en vibrationsplatta?

Det är faktiskt bara din fantasi som sätter gränserna för vilka träningsövningar du kan göra på en vibrationsplatta. Självklart kan du varken cykla, dansa eller hoppa på trampolinen på vibrationsmaskinen.

Men du kan utföra alla vanliga träningsövningar som sit-ups, squats, plankan, crunches, upphopp, utfallssteg och allt däremellan.

Vibrationerna hjälper till att öka effekten av dessa träningsövningar och tränar kroppen mer effektivt och komplett, vilket gör det mer effektivt än att utföra dem på en yogamatta eller på golvet.

Dessutom kan du använda de medföljande elastikbanden och motståndsbanden för att lägga till lite extra motstånd i övningarna, vilket i sin tur kan hjälpa till att öka effekten av din träning.

Om du saknar inspiration för träningsövningar och hur du använder maskinen optimalt har WeightWorld skapat en komplett guide med övningar och de många fördelarna med vibrations träning.

Kan man gå ner i vikt med en vibrationsplatta?

Ja, de bästa vibrationsplattorna anses kunna hjälpa till med viktminskning, även om resultaten kan variera från person till person. Här är några punkter att överväga när du besvarar frågan:

 1. Kaloriförbränning: Vibrationsträning involverar muskelaktivitet, vilket kan öka kaloriförbränningen under träning. Det bör dock noteras att viktminskning främst beror på en kaloriunderskott, där du förbränner fler kalorier än du konsumerar.

 2. Muskeltillväxt: Vibrationsträning kan hjälpa till att bygga muskler, och eftersom muskler förbränner fler kalorier i vila än fettvävnad kan en ökad muskelmassa bidra till en högre basalmetabolism och därmed stödja viktminskning.

 3. Kompletterande träning: Vibrationsträning bör betraktas som ett komplement till en övergripande tränings- och kostplan. Det bör inte ersätta en hälsosam kost och regelbunden motion.

 4. Fettförlust: Medan vibrationsträning kan bidra till viktminskning är det viktigt att komma ihåg att det primärt är kroppsfett du vill förlora, inte muskelmassa. I kombination med en lämplig kost och konditionsträning kan vibrationsträning bidra till att minska kroppsfett.

 5. Kombination med kostjustering: För effektiv viktminskning rekommenderas det att kombinera vibrationsträning med en hälsosam kost som upprätthåller en kaloriunderskott. Kosten spelar en central roll i viktminskning medan träning bidrar till övergripande hälsa och kropps sammansättning.

Är en vibrationsplatta effektiv?

Effektiviteten av en vibrationsplatta kan variera beroende på individuella mål, hälsotillstånd och hur maskinen används. Här är några överväganden:

 1. Muskelförstärkning och toning: Vibrationsträning aktiverar musklerna genom att utsätta dem för upprepade snabba vibrationer. Detta kan bidra till muskelförstärkning och toning, särskilt om maskinen används korrekt och kombineras med olika övningar.

 2. Förbättrad blodcirkulation: Vibrationsträning påstås förbättra blodcirkulationen, vilket kan ha positiva effekter på kroppsammansättningen och den allmänna hälsan. Bättre blodcirkulation kan också hjälpa till med återhämtning efter träning.

 3. Ökad flexibilitet: Vissa användare rapporterar förbättrad flexibilitet som ett resultat av vibrationsträning. De snabba vibrationerna kan hjälpa till att lossa muskler och leder, vilket kan vara fördelaktigt för dem som vill förbättra sin rörelseomfång.

 4. Viktminskning: Även om vibrationsträning kan bidra till kaloriförbränning, bör det ses som en del av en övergripande tränings- och kostplan för effektiv viktminskning.

 5. Tidseffektivitet: Vissa människor föredrar vibrationsträning som ett tidsbesparande sätt att uppnå träningsfördelar, eftersom sessionerna ofta kan vara kortare jämfört med traditionell träning.

Hur fungerar en vibrationsmaskin?

En vibrationsmaskin fungerar genom att sända vibrationer genom kroppen, vilket resulterar i muskelkontraktioner och en rad fysiologiska reaktioner. Här är några av de grundläggande sätten som vibrationsplattor fungerar på:

Snabba muskulära kontraktioner: Vibrationsträning utsätter kroppens muskler för snabba och upprepade vibrationer. Detta stimulerar musklerna att kontrahera och slappna av i en cyklisk rörelse, vilket kan aktivera fler muskelfibrer än vid konventionell träning.

Reflexer och koordination: Kroppens naturliga reaktion på vibrationer är att aktivera reflexer för att behålla balansen. Detta kan leda till förbättrad neuromuskulär koordination, vilket är viktigt för att bibehålla stabilitet och kroppskontroll.

Förbättrad blodcirkulation: Vibrationerna från plattan kan förbättra blodcirkulationen genom att stimulera blodkärlen och öka hastigheten på blodflödet. Detta kan bidra till att förbättra syre- och näringsleveransen till musklerna och främja snabbare återhämtning.

Ökad knogledensitet: Vibrationsträning har visat sig ha en positiv effekt på knogeltätheten, särskilt hos äldre vuxna. De upprepade belastningarna på benen under vibrationsträning kan bidra till att stimulera benbildning.

Muskeltillväxt och styrketräning: Vibrationsträning kan bidra till att förbättra muskeltillväxt och styrka, särskilt när det kombineras med övningar som knäböj, utfallssteg eller plankor utförda på plattan.

Vibrationsträning fungerar det?

Vibrationsträning är en träningsmetod där personen utsätts för vibrationer genom att stå, sitta eller ligga på en plattform medan den vibrerar i olika frekvenser.

Även om vibrationsträning fortfarande är ett område som kräver mer forskning för att avslöja alla dess potentialer och begränsningar, finns det vissa studier och förespråkare som har uttryckt positivitet för denna träningsmetod.

En av de största påståendena om fördelarna med vibrationsträning är dess förmåga att förbättra muskelstyrka och uthållighet. Vissa studier har visat att vibrationsträning kan öka muskelkontraktioner och stimulera muskeltillväxt, vilket kan vara fördelaktigt för dem som vill bygga styrka eller förbättra sin fitnessnivå.

Dessutom nämner vissa studier att vibrationsträning kan öka blodcirkulationen och förbättra syreupptagningen i kroppen. Detta kan bidra till att förbättra energinivån, minska muskelsmärta och påskynda återhämtningen efter träning.

Vibrationsträning har också kopplats till förbättringar av benmineraldensitet, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för äldre vuxna eller de som löper risk för benskörhet eller benskador.

En av de stora fördelarna med vibrationsträning är dess tidsbesparande natur. Eftersom sessionerna kan vara korta och kräver minimal ansträngning kan vibrationsträning vara ett attraktivt alternativ för dem med upptagna scheman eller svårt att delta i längre träningspass.

Slutligen har vissa användare rapporterat förbättringar av balans, flexibilitet och kroppsmedvetenhet efter regelbunden vibrationsträning.

Det är dock viktigt att notera att vibrationsträning inte är en mirakelkur och dess effektivitet kan variera från person till person. Det är också viktigt att konsultera en sjukvårdspersonal eller tränare innan du påbörjar en ny träningsrutin, särskilt om du har befintliga hälsoproblem eller skador.

Noradahl.se är en gratis annonsfinansierad onlinekonsumenttidskrift som syftar till att hjälpa våra läsare att hitta rätt produkt till rätt pris genom vägledning och inspiration i värdeskapande artiklar. Urvalet av produkter görs baserat på tester, analyser och forskning, och artiklarna inkluderar produkter som erbjuds av våra kommersiella partners.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läser

Scroll to Top